Úvod Historie Výroba Prodej a služby Fotogalerie Kontakt
           
 

Živočišná výroba

Na Našem statku chováme tato zvířata:

Charolaiský skot

Je mohutné masné plemeno skotu, původem z Charolles ve Francii. Vyšlechtěné bylo v průběhu 19. století a s denním přírůstkem až 1,6 kg patří k „nejvýkonnějším“ masným plemenům.

Charakteristika - Zbarvení bílé až béžové, mulec tmavý, paznehty světlé. Hlava kratší, široká. Bedra a kýty silně osvalené, končetiny silnější. Zvířata rohatá. V současné době je u charolaiských býku možný přírůstek i přes 2000 gramů za den. Někteří býci na toto doplácí, protože se zhoršuje kvalita končetin. Maximální váha býků přes 1500 kg (tradicionální býci mohou mít i přes 1700 kg, ale to jen pár jedinců), krav 1200 kg.

Užitkovost - Nízký sklon k tučnění, dobrá kvalita masa, vysoká zmasilost. Zvířata jsou později jatečně zralá, a proto vhodná pro výkrm do vyšší hmotnosti. Nejvíce zastoupené masné plemeno v ČR.

 

 

 Ovce domácí

Je malým domestikovaným přežvýkavcem, chovaným hlavně pro vlnu, maso a mléko. Dříve byla využívána také střeva (šicí materiál v chirurgii, výplety do tenisových raket). Dobře využitelná pro zahrádkářské účely je využívána chlévská mrva a následně i hnůj. Protože nejsou tak náročné jako skot, chovají se i v horských nebo suchých oblastech. V České republice bylo chováno v roce 2011 - 209 052 ovcí.

Chováme plemeno SUFFOLK.

 

 

Prase domácí

Je domestikovaný savec, vyšlechtěný z prasete divokého. Domestikace proběhla přibližně před 9 tisíci lety. Jedná se o nejvýznamnější druh dobytka ve střední Evropě, např. v České republice se jich k 31. prosinci 2005 chovalo celkem 2 876 834. Je všežravé. Prasata domácí, která uniknou do přírody, zdivočí a mohou působit značné škody. Jako pracovní zvíře se využívá pro hledání lanýžů.

Potrava - zejména brambory, obilný šrot, kořeny, hmyz, červi, vejce, kopřivy a jinná zeleň.

 

                                                            

Kur domácí

Hovorově označován jako slepice nebo slípka, moravskoslovenským nářečím slépka, obecně moravsky slepica je domestikovaný pták.

Kur domácí se chová hlavně kvůli produkci kuřecího masa a pro vejce. Svazy odborných chovatelů zabezpečují plemenitbu zvířat, ochranu genofondu a zvyšování úrovně plemen, zvláště hezká zvířata splňující standard bývají chovateli předváděna na výstavách. V některých státech se slepice stále chovají kvůli kohoutím zápasům. 

Potrava - slepice je všežravec. Dává se jí zrní (směs pšenice, ovsa, kukuřice a ječmene, někdy doplněná semínky slunečnice), zelené krmení - bobuloviny, např. ostružiny nebo maliny; zelenina, např. salát, brokolice, mrkev, nať cibule nebo česneku, jetel, vojtěška, mladé kopřivy, tráva, pampelišky; nebo ovoce, např. jablka či hrušky, hledá si taky žížaly, ponravy, slimáky a různý hmyz.

Zdroj: http://cs.wikipedia.org/:

 
   
   
   
   
   
Rostlinná výroba
      © Web desing: Lukáš Ouzký